Toplozračni kamini

Zdravo ogrevanje

Zdrav način ogrevanja ki oddaja naravno toploto in ustvarja prijetno vzdušje

Cenovno dostopno

Ogrevanje na drva s pomočjo toplozračnih kaminov je učinkovito in cenovno dostopno.

Estetsko

Toplozračni kamini prostoru dodajo estetski pridih, ogenj v prostoru pa ustvarja občutek varnosti, topline in domačnosti.

Trajnostno

Ogrevanje na drva ni trend, je tu od nekdaj in bo tu tudi ostalo. Toplozračni kamini imajo tudi do-življenjsko garancijo na delovanje in materiale.

Kaj so toplozračni kamini?

Toplozračni kamini delujejo po sistemu toplozračnega ogrevanja. Ta poteka tako, da z izgorevanjem ogreva zrak v prostoru. Zrak v kaminu se segreva s kroženjem med stenami toplozračnega kamina. Bolje kot je izdelan omenjen koncept, ki ga imenujemo konvekcijski plašč, tem bolj učinkovito toplozračni kamini ogrevajo prostor.

Nekateri toplozračni kamini imajo tudi tako imenovan ventilatorski sistem ki kroženje zraka še dodatno pospešuje in tako omogoča še hitrejše segrevanje.

Toplozračni kamini skozi čas

Sčasoma se je namen kaminov spremenil iz nujnosti v vizualnega pomena. Zgodnje so bile bolj požarne jame kot sodobni kamini. Uporabljali so jih za toploto v hladnih dneh in nočeh, pa tudi za kuhanje. Služili so tudi kot zbirališče znotraj doma. Te požarne jame so bile navadno osredotočene znotraj sobe, kar je omogočilo, da se okoli nje zbere več ljudi.

Številne pomanjkljivosti so bile ugotovljene v zgodnjih modelih kaminov. Skupaj z industrijsko revolucijo je prišlo do obsežnega stanovanjskega razvoja, ki je zahteval standardizacijo kaminov. Najbolj priznani oblikovalci kaminov tega časa so bili brata Adam. Izpopolnili so slog oblikovanja kamina, ki so ga uporabljali že generacije. Bila je manjša, bolj osvetljena, s poudarkom na kakovosti materialov, uporabljenih pri njihovi gradnji, namesto na velikost.

Do leta 1800 so bili najbolj novi kamini sestavljeni iz dveh delov, prostornine in vstavka. Prostor je bil sestavljen iz oken in stranskih nosilcev, običajno iz lesa, marmorja ali granita. Vložek je bil tam, kjer je ogenj gorel, in je bil zgrajen iz litega železa, pogosto podprtim z okrasnimi ploščicami . Poleg tega, da so kamini viktorijanske dobe dodali prijeten ambient domov, so poleg tega zagotovili toploto 

Učinkovitost toplozračnih kaminov

Nekatere kaminske enote vsebujejo puhalo, ki večino toplote kamina prenaša v zrak s pomočjo konvekcije, kar ima za posledico enakomernejši ogrevani prostor in manjšo ogrevalno obremenitev. Učinkovitost kamina se lahko poveča tudi z uporabo ognjišča Fireplace , kovine, ki sedi za ognjem in odbija toploto nazaj v prostor. Požarne peči so tradicionalno narejene iz litega železa, narejene pa so tudi iz nerjavečega jekla. Učinkovitost je zapleten koncept, čeprav imajo kamini na odprtem ognjišču. Večina testov učinkovitosti upošteva samo učinek segrevanja zraka. Odprti kamin ni in nikoli ni bil namenjen ogrevanju zraka. Kamin z ognjevarjem je sevalni grelec in to počne že od 15. stoletja. Najboljši način za merjenje učinka kamina je, če opazite, da termostat obračate navzgor ali navzdol.

Večina starejših kaminov ima relativno nizko stopnjo učinkovitosti. Standardni, moderni, zidani kamini na drva, čeprav imajo učinkovitost vsaj 80% (zakonska minimalna zahteva, na primer v Salzburgu, Avstrija). Za izboljšanje učinkovitosti lahko kamine spremenite tudi tako, da vstavite posebna težka kurišča, ki so namenjena kurjenju veliko čistejšega in lahko dosežejo 80% učinkovitost pri segrevanju zraka. Vsekakor pa je pomembna tudi ce3lostna izolacija objekta. Z ustrezno izolacijo, kot je npr. paropropustni stiropor za fasade, kamin kot tak pride bistveno bolj do izraza. Toplota v tem primeru ne uhaja tako hitro iz prostora, posledično pa je zadostno v tem primeru tudi bolj zmerno kurjenje kamina.

Ti modificirani kamini so pogosto opremljeni z velikim požarnim oknom, kar omogoča učinkovit postopek ogrevanja v dveh fazah. V prvi fazi se začetna toplota zagotavlja skozi veliko stekleno okno, medtem ko ogenj gori. V tem času konstrukcija, zgrajena iz ognjevzdržnih opek, absorbira toploto. Ta toplota se med drugo fazo enakomerno seva več ur. Zidani kamini brez steklenega ognjenega okna zagotavljajo samo toploto, ki jo izžarevajo s njene površine. Odvisno od zunanjih temperatur zadostuje 1 do 2 dnevna kurjenja, da se zagotovi konstantna sobna temperatura.